Gazlı Yaylarda Yanal Kuvvetlerin Önlenmesi

Gazlı yayların kullanım ömürlerini azaltan en önemli faktörlerden biri yanal yüklerdir.

Gazlı Yaylarda Yanal Kuvvetlerin Önlenmesi.

İdeal çalışma koşullarında gazlı yayın üzerine gelen kuvvetin açısının her zaman 90 derece olması, yani gazlı yayın dik açıyla çalışması gerekir.Gazlı yayın bağlantılarının buna uygun yapılmış olması, yuvasının 90 derecelik açıya göre açılmış olması gerekir.

Ancak gazlı yayların çalışma ortamlarında ideal koşullar her zaman sağlanamayabilir.

Özellikle uzun stroklu gazlı yaylarda gazlı yayın üzerine gelen kuvvette  90 derecelik  açıdan sapma daha fazla problem yaratır. Uzun stroklu gazlı yaylarda  1 derecelik açısal kuvvet bile, piston boyunca çok ciddi bir eksenel kaçıklığa sebep olur. Kuvvetteki bu kaçıklıklar, keçelerin hızlı deforme olmasına ve gazlı yayın ömür ve performansının azalmasına neden olur.

Azol-Gas bu sorunun çözümü için gazlı yayın pistonunun üzerine  +- 0,5 mm oynayabilecek bir parça koymuştur. Azol-Gas’ın belli bir strokun üzerinde ürettiği tüm gazlı yaylarda standart haline getirilen bu özellik ile yanal yükte belli bir esneklik sağlanmıştır. Bu oynar parça ile gazlı yayın üzerine gelen açısal kuvvet absorbe edilerek, gazlı yayın zarar görmesi engellenmektedir.