Rovalma Yüksek Isıl İletkenlikli Takım Çelikleri’nin (HTCS) üstün mekanik ve tribolojik özellikleri

Yüksek Isıl iletkenlikli çelikler Rovalma tarafından geliştirilmiş üstün özellikli takım çelikleridir.

Rovalma Yüksek Isıl İletkenlikli Takım Çelikleri’nin (HTCS) üstün mekanik ve tribolojik özellikleri.

HTCS çelikleri yüksek alaşımlarının yanısıra, 42W/mK’den 70W/mK’e kadar varan yüksek ısıl iletkenlik değerlerine sahiptirler. Bu sebeple konvansiyonel sıcak iş takım çeliklerinin sağlayabildiği tüm mekanik ve tribolojik özellik kombinasyonlarını sağlayabilmektedir.

Farklı mühendislik uygulamaları için gerek duyulan mekanik ve fiziksel özelliklerin optimizasyonu için değişik HTCS kaliteleri geliştirilmiştir. HTCS takım çelikleri özellikle sıcak presleme, kalıpla döküm, plastik enjeksiyon, sıcak dövme gibi üretilen parça ile kalıp arasında ısı transferinin olduğu çok çeşitli form verme proseslerinde kullanılmaktadır.

HTCS takım çelikleri çevrim süresinin azalması, ısıl yorulmalara ve yüzey aşınmalarına dayanımın artmasıyla konvansiyonel sıcak iş takım çelikleriyle karşılaştırıldığında belirgin bir maliyet iyileştirmesi sağlar.

Triboloji nedir ve üstün tribolojik özelliğe sahip ROVALMA çeliklerinin faydası

Sürtünme, aşınma ve yağlama konularını içeren yeni bir bilim dalı “Triboloji” veya “Triboteknik” olarak adlandırılır.

Sürtünme temas eden ve izafi harekette bulunan iki makine elemanın temas yüzeyinde ortaya çıkar. Buna bağlı olarak sıcaklık yükselişi ve ısınma, aşınma ve enerji kaybı oluşur.

Dünyada çeşitli kuruluşlarca yapılan  araştırmalar üretilen enerjinin yaklaşık üçte birinin sürtünme sonunda harcandığı gerçeğini ortaya koymuştur. 

Diğer yandan makinaların fonksiyon yüzeylerinde meydana gelen aşınmaların da çok büyük ekonomik kayıplara yol açtığı benzer araştırmalar sonucu tespit edilmiştir.

Somut bir örnek vermek gerekirse, büyük bir entegre çelik tesisinde çeşitli tip aşınmaların telafisi için gereken yıllık bakım, onarım ve yenileme çalışmalarının tesis kuruluş maliyetinin %10’u ila 15’i kadar ek bir harcamayı gerektirdiği hesaplanmaktadır.

Dolayısıyla seçilecek kalıp çeliklerinin ve malzemesinin ısıl, mekanik özelliklerinin yanında iyi tribolojik özelliklere sahip olması performans ve dolayısıyla maliyet açısından büyük fayda sağlar.